25/07/2024 Tomas

Sezoniniai piko periodai jūrinėje logistikoje: ką pravartu žinoti?

Logistikoje, o ypač jūrinėje logistikoje, vyrauja didelis sezoniškumas, kuomet aukšto pakilimo sezono metu kainos stipriai išauga, o žemo –  krenta arba išlieka pastovios. Iki šiol šie sezonai būdavo lengvai prognozuojami, kadangi jie kartodavosi pastoviu metu, todėl prekybinės ir gamybinės įmonės galėdavo lengviau prognozuoti biudžetą. Tačiau pastaruoju metu šis sezoniškumas ir periodiškumas yra labai išsibalansavęs, o tai keičia ir pirkimų strategiją. Straipsnyje išsamiau aptarsime piko sezono ypatumus ir pasidalinsime keletu patarimų, galinčių padėti šį nestabilumo metą išgyventi lengviau ir pelningiau.

Piko sezonų samprata

Piko sezonai jūrinėje logistikoje sutampa su keletu pagrindinių įvykių. Reikšmingiausias iš jų, žinoma, kalėdiniu periodu išaugantis vartojimas. Mažesni, tačiau taip pat pardavimams įtaką darantys laikotarpiai yra juodojo penktadienio išpardavimai, atostogų savaitė Kinijoje bei kitos tradicinės šventės. Šie laikotarpiai prekybininkams sukuria galimybes užsidribti papildomai, tačiau kartu kelia ir iššūkių, susijusių su logistika, kadangi  tuo metu vietos laivuose mažėja, o kainos kyla.

Iki pandemijos sezoniškumas su nedideliais pasitaikančiais netikėtumais buvo lengvai prognozuojamas. Tačiau pandemija, vėliau kariniai veiksmai Raudonojoje jūroje ir sausros išbalansavo šią situaciją. Per pastaruosius kelerius metus turėjome aukšto pakilimo sezonų, kai kainos kilo kartais (pandemija), taip pat buvo sezonų, kai jos krito. Tuo tarpu šiais metais stebime situaciją, kad piko sezonui visi pradėjo ruoštis gerokai anksčiau nei įprasta.

Kitaip tariant, kai globalios pasaulio grandinės yra nestabilios, tai yra veikiamos įvairių geopolitinių bei karinių situacijų, tipiniai aukštieji ir žemieji sezonai tampa sunkiau prognozuojami. Šiuo metu stebime būtent tokią situaciją. Kadangi artimiausiu metu negalime tikėtis, jog pasaulis taps ramesnis, reikia manyti, kad ir ateityje stebėsime įvairias anomalijas.

Pagrindiniai piko sezono iššūkiai

Pirmas ir turbūt didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduriama pakinių sezonų metu, tai vietų trūkumas laivuose. Tos kompanijos, kurios pavėluoja laiku užsisakyti vietas laivuose, rizikuoja tuo, kad  negaus vietos arba ją gaus vėliau negu planavo. Tokiu atveju užsakytos prekės gali nepasiekti lentynų numatytu metu.

Ne mažiau svarbus iššūkis, kuris tiesiogiai yra susijęs su aukščiau aptartuoju, tai didesnis negu įprastai kainų augimas.

Šiuo periodu išauga ir krovinių apgadinimo rizika, kadangi darbo uosto krovos kompanijose ir bendrai visoje tiekimo grandinėje padaugėja, todėl klaidų rizika taip pat išauga.

Dažnai susiduriama su eilėmis ne tik pasikrovimo, bet ir išsikrovimo uostuose, pasitaiko situacijų, kai importo procedūroms sutvarkyti prireikia daugiau laiko negu įprastai.

Kaip pasiruošti piko sezonui?

Tos kompanijos, kurios šiam periodui ruošiasi ir žino, į ką atkreipti dėmesį, tipiškai geriau suvaldo sezoninius iššūkius, sutaupo logistikos lėšų arba padidina pardavimus. Pasidalinsime keletu pagrindinių patarimų, kurie, tikime, bus jums naudingi.

Vertinkite ne vien padidėjusią logistikos kainą

Ruošiantis piko sezonui, vertinti vien tik padidėjusius logistikos kaštus nėra tikslinga.  Kadangi šiuo periodu pardavimai tipiškai labai išauga, atliekant vertinimą, rekomenduojame daugiau skirti dėmesio paklausai bei maržai, kurią uždirbs prekės. Tuo pačiu svarbu  vertinti ir tą faktą, kad jei tuo laikotarpiu neturėsite prekių lentynose, jūsų ištikimi klientai gali nuspręsti pirkti prekes iš konkurentų, o vėliau ši jų bendrystė gali tęstis ir ilgiau, tad pardavimus galite prarasti ne vien šventinio periodo metu.

Dirbkite su patikimais ekspeditoriais

Ekspeditoriai šiuo laikotarpiu gali savo klientams sutaupyti nemažai laiko ir pinigų. Ieškant vietos laivuose bei derinant pristatymo grafikus, jie gali dirbti su keletu linijų ir taip parinkti jums tinkamiausią variantą. Ekspeditoriai taip pat geba apjungti keletą gabenimo modų arba parinkti tinkamiausią jūsų konkrečiai situacijai ir produktui.  Piko sezono metu tai tampa ypač aktualu, kadangi šiuo laikotarpiu viena ir ta pati įmonė gali gabenti skirtingo apyvartumo ir maržingumo prekes, todėl kai kuriais atvejais šioms prekėms verčiau taikyti skirtingus gabenimo metodus. Na ir, žinoma, ekspeditoriai šiuo laikotarpiu užtikrins, kad darbas pasikrovimo ir išsikrovimo uostuose vyktų sklandžiai, o jūsų konteineriai nebūtų nustumti į pakraštį.

Supraskite, kad nėra nieko pastoviau už pokyčius

Pastarieji keleri metai mus išmokė, kad pokyčiai vyksta labai greitai, o kai kurių  numatyti yra neįmanoma. Taip kad šiuo metu skirkite daugiau laiko komunikuodami su logistikos partneriais ir tiekimo partneriais, klauskite, kokią situaciją jie mato šiuo periodu, skirkite laiko asmeninei analizei atlikti, domėkitės naujausiomis tendencijomis. Suprantama, visa tai 100 procentų negarantuos jums geriausios pirkimų strategijos, tačiau tikėtina, kad taip galimiems iššūkiams pasiruošite geriau.

Komunikacijos tarp padalinių ir partnerių gerinimas

Komunikacija tarp grandinėje dalyvaujančių padalinių ir partnerių visuomet yra svarbi, tačiau šiuo laikotarpiu tai tampa ypatingai svarbu. Jei netinkamai nusistatysite prekių poreikį ir jų nepavyks parduoti laiku, jas ateityje tikriausiai parduosite su nuostoliu, nes kaštai šiuo periodu yra didesni. Komunikuodami su prekybiniais bei logistiniais partneriais, nuolatos akcentuokite laiką, kada jums bus reikalingi kroviniai. Žinoma, visada užsidėkite keleto dienų buferį, kadangi šiuo laikotarpiu niekada nežinai. kas gali atsitikti.

Išvados

Krovinių gabenimas jūra šventiniu periodu sukelia nemažai iššūkių. Siekiant išvengti klaidų ir pasirinkti geriausią pirkimų strategiją, reikia skirti daugiau laiko planavimui ir analizei. Šiuo laikotarpiu labai svarbu turėti profesionalius ir sąžiningus logistikos partnerius, kadangi jie gali padėti aukščiau aptartus iššūkius įveikti efektyviau bei patarti, kaip elgtis atsitikus konkrečioms situacijoms. Jeigu ieškote tokios kompanijos, kviečiame susisiekti su mumis, tai padaryti galite paspaudę nuorodą žemiau ir užpildę kontaktų formą.

Reikalingas krovinių gabenimo sprendimas

Susisiekime šiandien!